Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Bangkok capitala Tailandei si orasul cel mai mare din aceasta tara are peste 10 milioane de locuitori (medie a diverselor surse), cam cat populatia Austriei, pe o suprafata de peste 1500 km2, de 7 ori cat Bucurestiul, suficient ca sa indemne la grija in alegerea cazarii. Destinatia cea mai ieftina este strada Khao San, raiul backpackerilor. WikiTravel si impresii de pe TripAdvisor nu recomanda zona ca fiind foarte turistica, adaptata vesticului, nu cea mai sigura noaptea.

Se recomanda unanim cazarea undeva in apropierea unei statii de skytrain, metroul de suprafata bangkokian sau langa rau. Am ales asadar rapid hotelul Centre Point Silom, aflat langa apa si langa metrou. Mai scump decat strada Khao San, dar mai ieftin decat in Romania. Auzisem ca Thailanda este cunoscuta pentru cazarea ieftina pentru cat este de buna, si se pare ca asa este. Sigur se pot gasi si oferte mai bune la o cautare mai atenta, dar n-am avut timp de pregatire, iar privelistea nu este rea.

Obiective turistice Bangkok

N-am facut nici un plan de vizitare a orasului. Cazarea langa apa este o idee buna, au autobuze acvatice care te duc pe un traseu cu multe obiective turistice importante, evitand aglomeratia legendara de pe strazi. Raul Chao Phraya este surprinzator de curat (am avut asteptari foarte scazute despre Bangkok), barcile vin destul de regulat si nu sunt foarte aglomerate, poate pentru ca este duminica? Extrasezon? Oricum ar fi, ne bucuram de locuri la geam cu priveliste arhitectonica. Ne atrag atentia templele, mai multe si mai impozante decat m-am asteptat.

Cobroram la statia Tha Thien, iesim printr-un gang cu tavanul foarte jos, de care sunt agatate sticle de plastic care te fac sa te apleci si mai mult, la inceput n-am inteles, dar sunt puse asa ca sa nu dai cu capul. Trecem apoi prin spatele unor tarabe din ce pare a fi o piata si brusc se vad niste cladiri tuguiate. Iesim in strada mai putin aglomerata decat ma asteptam, ceea ce-i permite soferului de ricsa (tuk tuk) sa traga un pui de somn, iar apoi purcedem spre templul Wat Pho.

Templul Wat Pho este deschis pana la 18:30. Pe dinafara sunt interesante cladirile tuguiate, dar surpriza este inauntru. Nu m-am asteptat la enormitatea statuii. Este cea mai mare statuie de Buddha lungit din Thailanda. Ni se povesteste despre diversele semnificatii ale pozitiei lui Buddha, de la in picioare la sezand, pana la lungit, aceasta e starea cea mai aproape de Nirvana. Nu stiu daca templul a fost facut in jurul statuii sau statuia in jurul templului, cert este ca ocupa toata cladirea. Este atat de impresionanta incat nici nu vezi picturile, altfel foarte interesante de pe pereti.

Ii dam ocol si il fotografiem din toate unghiurile, iesim apoi la plimbare printre celelalte cladiri tuguiate pe masura ce se lasa intunericul, proces care dureaza foarte putin aici, aproape de Ecuator. Nici nu-ti dai seama si esti deja in plina Ora Albastra. Care in combinatie cu templele aurite si luminate, este poezie.

Dupa voiajul pe rau si vizita la Wat Pho am cautat sa gasim un loc cu mancare traditionala. Dar unde sa mergem? In apropierea templului dam peste Cafe Vivi cu niste prajituri apetisante, dar noua ne este foame. Intrebam unde ne recomanda sa mancam si ne zic on the deck, pe punte. Inapoi, gasim ”puntea” din a doua incercare si ne asezam la o priveliste cu templul Wat Arun si ne comandam niste pad thai, taiteii thailandezi, tom yam kung, supa cu creveti si lemongrass.

Dupa ce punem saturam este vreme de cocktail si mergem in cel mai inalt bar-terasa din Bangkok, SkyBar. Ne imbracam cu cele mai bune haine din dotare (tinuta smart casual obligatorie), dar merita. Cel mai inalt bar “roof-top” din Bangkok, a fost facut celebru de filmul ”Hangover 2”, in care apare intr-o scena-cheie. Dar chiar si fara acest context, tot ar fi meritat, privelistea este senzationala.

Final de zi in Bangkok, o zi obositoare dar care a meritat din plin. Aterizare matinala, aeroportul ultramodern, trenul ultrarapid care merge cu o viteza de 160 km/h de la aeroport pana in oras la Centre Point Silom cu priveliste, raul Chao Phraya surprinzator de curat si util, Wat Pho cu Buddha cel lungit, mare si impresionant, Ora Albastra la Templele Tuguiate, cina de pe “punte” vis-a-vis de Wat Arun, cocktail hour pe Skybar! Toate acestea pe fondul melodiei devenite motto-ul inceputului de excursie One Night in Bangkok, in varianta Murray Head din musical-ul Chess.

Comments

Exit mobile version