Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Cu toate ca in Romania bacsisul functioneaza chiar si acolo unde nu ar trebui, este obligatoriu de stiut ca nu in toate tarile este la fel, in unele destinatii avand sanse sa jigniti lasand ceva banuti peste suma ce v-a fost trecuta pe bon/factura. Trebuie mereu sa va orientati in functie de cultura si obiceiurile fiecarei tari in care veti ajunge ca si turist astfel incat atunci cand faceti o plata sa nu-l ofensati pe cel care v-a servit.

In momentul in care plecati din tara, uitati faptul ca aici bacsisul este practicat la scara larga si adaptativa tari in care mergeti pentru a avea un sejur cat mai frumos, lipsit de incidente neplacute sau stanjenitoare. Pentru a va ajuta, am alcatuit mai jos o lista cu principalele destinatii de vacanta din lume si masura in care intre granitele lor se practica lasarea de bacsis atunci cand sunteti multumiti de serviciile primite.

Restaurant de lux

Bacsisuri permise in strainatate

Japonia. Incep cu aceasta tara pentru a sublinia cat de mult puteti strica lasand bacsis in anumite zone. Aici de exemplu banii lasati peste nota de plata sunt o mare jignire. Japonezilor le place sa ofere servicii cat mai bune si nu asteapta recompensa pentru asta ci considera ca este parte din obligatia lor. Lasand spaga in Japonia este ca si cum v-ati lauda ca aveti mai mult ca ei.

Austria si Brazilia. Lasatul de bacsisul se practica insa de multe ori este deja inclus in nota de plata. Daca totusi nu este trecut acolo, puteti rotunji suma pe care o aveti de platit.

Australia si Algeria. Bacsisul aici nu este un obicei, si chelnerii, taximetristii, cameristele, etc, nu traiesc din ceea ce fac peste nota de plata asa ca nu sunteti obligati sa lasati decat daca serviciile au fost ireprosabile un 10-15%.

Bulgaria. Desi am putea sa o includem la tarile in care merge lasat un bacsis de 10-15% din suma de plata, am ales sa o prezint separat pentru a sublinia ca este una dintre tarile renumite pentru politia ce accepta spagi pentru a inchide ochii la diverse mici incalcari ale legii.

Cehia. Daca din partea localnicilor nu se astepta nimeni la bacsis, atunci cand sunteti turist, lucrurile stau altfel asa ca, daca v-a placut cum ati fost servit, lasati clasicul 10-15%.

China. Oriunde in China nu este nevoie sa lasati bacsis. Nu pentru ca ati jigni pe cineva ci pentru ca turistii oricum platesc preturi putin mai mari decat localnicii, bacsisul fiind astfel inclus. Exceptie de la regula fac ghizii ce traiesc din ceea ce lasa turistii si din comisioane iar in unele orase lasatul de bacsis taximetristilor este ilegal asa ca interesati-va in legatura cu acest aspect cand ajungeti la destinatie.

Marele Zid - China

Cuba. Aici, bacsisul consta intr-un dolar, daca serviciile de care v-ati bucurat au fost aproape de perfectiune.

Danemarca. Una dintre tarile ce isi platesc destul de bine angajatii astfel incat acestia nu asteapta bacsis nici de la localnici nici de la turisti.

Dubai. Cu toate ca un 10% este inclus in nota de plata, nu ati face rau sa mai lasati ceva peste caci salariile acolo nu sunt atat de generoase.

Egipt si India. Bacsisul este la el acasa, toata lumea se asteapta sa primeasca caci din asta traiesc multi dintre ei cu exceptia taximetristilor care nu asteapta nimic peste nota de plata.

Emiratele Arabe. Nimeni nu asteapta clasica spaga insa stiind ca salariile sunt mici in Horeca, ar trebui sa lasati ceva daca sunteti multumiti.

Franta. O cota de 15% in plus este prin lege inclusa in pret, asa ca nimeni nu mai asteapta nimic peste suma de pe bon, poate doar sa rotunjiti suma in cazul serviciilor excelente.

Paris - Franta

Israel. Bune sau mai putin bune serviciile, bacsisul este asteptat cu mare interes si fie ca este vorba de rotunjirea sumei sau de lasat peste nota de plata un 10-13% banutii sunt bine veniti.

Italia. De obicei aici se rotunjesc notele de plata fara a fi asteptati prea multi bani in plus. De obicei se mai adauga 1-2 euro peste nota de plata.

Jamaica. Pentru ca in cele mai multe note de plata bacsisul este inclus, este interzis sa lasati ceva peste. Chiar si asa daca nu-l observati pe nota de plata, puteti lasa fara probleme 10-18%.

Mexic. In Mexic se asteapta bacsis pentru aproape orice caci multi dintre cei e sunt angajati in horeca traiesc numai din banii adunati din bacsis. In mod special in baruri se lasa 1 dolar la fiecare rand de bauturi comandate.

Noua Zeelanda. Bacsisurile sunt incluse in nota de plata iar daca veti incerca sa lasati ceva peste, gestul va fi considerat jignitor. Exceptie fac notele de plata in care este specificat ca bacsisul nu este inclus si taximetristii.

Olanda. Inca una dintre tarile care isi platesc destul de bine angajatii din horeca. Aici nu se obisnuieste sa se lase bacsis, insa daca doriti, nu jigniti pe nimeni.

Giethoorn - Olanda

Quatar. Aici puteti lasa ceva peste nota de plata, insa daca o faceti asigurati-va ca ati lasat intre 15-20% adica ceva mai mult ca in alte tari.

Singapore. O tara in care se fac eforturi pentru un trai decent cu o imagine nepatata, in mod evident lasatul bacsisului este descurajat insa nu interzis. De cele mai multe ori cei 10% sunt inclusi in nota de plata.

Ultimele pe lista dar nu cele din urma sunt tarile care fie au bacsisul inclus in nota de plata ori, de cele mai multe ori, asteapta sa lasati peste nota de plata un procent de 10-15% din suma, in functie de cat de multumiti ati fost. Acestea sunt: Africa de Sud, Albania, Arabia Saudita, Argentina, America, Anglia, Bahamas, Canada, Caraibe, Chile, Columbia, Coreea, Costa Rica, Croatia Filipine, Finlanda, Germania, Grecia, Hong, Kong, Iordania, Iran, Irlanda, Islanda, Kenya, Madagascar, Malaezia, Maroc, Norvegia, Paraguay, Peru, Polonia, Puerto Rico, Rusia, Spania, Suedia, Tailanda, Turcia, Ucraina, Venezuela, Vietnam.

Acum ca stiti unde, ce si cat se ofera in materie de bacsis, nu va mai ramane decat sa plecati in vacanta cu lectia invatata!

Comments