Despre hotelul de la Balea Lac se pot spune multe, dar nu am apucat sa il vizitez pana acum. O idee mi-a incoltit inca din decembrie, hai sa vedem cum este acolo si cum ar fi sa dormim la minus 2 grade. Si de la idee s-a trecut la actiune, am vorbit cu cativa prieteni temerari si ne-am aventurat pe bucata de Transfagarasan inca practicabila. Intre timp, mi-a mai scazut entuziasmul de a dormi in hotel, dar voiam sa vad zona iarna, asa ca am rezervat camere la cabana Balea.
Sambata dimineata, am plecat spre Sibiu, pe Valea Oltului. Ne-a prins viscolul pe prima parte a drumului, din fericire dupa ce am trecut de a doua jumatate a autostrazii A1, vremea a devenit iar frumoasa si soseaua uscata. Drumul, aproximativ 270 km, a durat vreo 4.5 ore, pentru ca, spre bucuria mea, nu era foarte aglomerat, spre deosebire de intoarcere cand am prins multe coloane si camioane pe Valea Oltului.
Am ales sa mergem pe varianta Bucuresti Pitesti-Sibiu decat pe Brasov, stiind ca traficul pe Valea Prahovei este mult ingreunat. Drumul de la sensul giratoriu spre Balea Lac si telescaun este de 16 km, putin cam bombardat, 8 km se fac pe serpentine. La telescaun am asteptat vreo 15 minute ca sa trecem spre cabana. Jos se poate parca masina si sunt tot felul de tarabe de unde puteti cumpara de la preparate traditionale de porc, branza, suveniruri, pana la gogosi calde si clatite.
Biletul dus intors este de 50 ron si calatoria dureaza vreo 10-15 minute, timp in care se pot observa peisajele superbe acoperite de zapada, cate 1-2 schiori care fac slalom printre copaci, pe partii inexistente de schi si darele lasate de snowboarderi. Ajunsi sus, am mers rapid spre cabana pentru a ne caza, caci la 2000 m, temperatura era la minus 15 grade si noi eram imbracati de oras.
Cazare la Balea Lac Ice Hotel
Referitor la cabana: cazarea la hotelul de gheata este super ok, am avut o camera tripla, cu canapea extensibila, suficient de mare, cu baie in camera. Mi s-a parut doar ca nu era bine izolata la geamuri. Mancarea se serveste de la 08.00 la 11.00, micul dejun si cina pana la 19.30. Dar sambata am vazut ca atat timp cat mai erau clienti, am stat si pana la 8.30 si am mai comandat cate ceva. Mancarea este buna, la preturile de acolo ma asteptam, nu este exagerat de scumpa totusi, eu am dat 50 ron pentru 2 feluri, 2 bauturi si desert. Vinul fiert nu prea mi-a placut. Era destula lume in zona, cu copii, familii, cupluri, dar foarte multa liniste, oamenii pe care i-am intalnit au fost foarte civilizati.

Ce se poate face acolo: se poate schia-dar cu riscul sa iti rupi gatul. Daca nu esti foarte experimentat si nu cunosti zona, recomand sa nu se aventureze nimeni pe schiuri (am auzit de accidente oribile si oameni care au murit in zona). Nu exista partie. Se pot inchiria saniute si snowmobil (100 ron, 15 minute). In rest, va puteti plimba prin jur, si puteti asculta linistea. Noi am iesit dupa ce am mancat, pe seara; era frig rau, desi ne imbracasem ca pentru iarna la munte. Lumina nu prea este, noroc ca am avut o lanterna sa putem vedea pe unde mergem. Stratul de zapada era de peste 30 cm.
Bineinteles, puteti vizita hotelul Balea Lac Ice Hotel, pana in ora 17.00, cu un bilet de 8 ron si puteti servi bauturi la bar. Hotelul are 10 camere, toate cu tematica, cu sculpturi de gheata inauntru. Patul este dublu, cu paturi, blana de oaie, saltea, perne, si tot ce va trebuie sa va simtiti comfortabil. Nu exista usi la camere, doar o perdeluta care se trage. Exista una bucata camera care oferea o mai mare intimitate, avand un bloc de gheata fix in fata usii si apoi patul (aviz amatorilor de senzatii tari). Bineinteles ca nu poti dormi decat imbracat, bine echipat de iarna. Amicul care a dormit inauntru era blindat cu costum izolator, plus mai multe straturi de haine (ideal este sa ai haine care sa lase circulatia libera) si mai avea si niste pernute de caldura foarte tari, care degaja caldura.
Referitor la dormit, a fost putin deficitar, caci s-a dat drumul la muzica seara si abia dupa ce ne-am sesizat, s-a oprit. Pana la urma oamenii vor sa doarma, desi ideal mi se pare mai degraba organizarea de party-uri acolo, decat sa dormi in frig. Senzatiile de dormit la acele temperaturi, nu cred ca sunt dintre cele mai placute.
Zona mi-a placut foarte mult, desi nu ai ce sa faci mai mult de o zi acolo, iti poti reincarca bateriile. Exista semnal la telefon si internet foarte bun (nu am intrebat de wi-fi). Camera costa 30 euro in regim single si 70 euro in regim dublu, fara mic dejun inclus, care este 6 euro. La cabana am avut micul dejun inclus, in camera tripla de 280 ron.
Ca si buget, drum, cazare mancare, te duce in maxim 300 ron, fie ca stai la cabana, fie la Ice Hotel.
Drumul dus intors, intre 8 si 10 ore, depinde de trafic si de cat de puternica e masina si experimentat soferul. Recomand pentru un week-end de iarna altfel si daca vreti sa bifati pe lista ca ati dormit intr-un astfel de hotel.
Daca planuiti sa mergeti anul acesta va recomand sa va rezervati camere in avans deoarece numarul turistilor care viziteaza zona a crescut considerabil. Noi am facut rezervare si am fost foarte entuziasmati de experienta traita la hotelul de gheata.
Comments