Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

Unii vorbesc despre a vedea realitatea asa cum altii vorbesc despre turism de prost gust. Judecata morala a destinatiilor turistice alese de fiecare nu este nicidecum usoara si poate nici n-ar trebui sa o facem. Cu toate acestea, exista cateva locuri pe harta turistica a lumii care ne fac sa ne gandim daca le putem numi cu adevarat “atractii turistice“.

Plastinarium, Guben – Germania
Plastinarea este o tehnica utilizata in anatomie pentru a conserva un corp pentru studiu, dar se pare ca poate deveni si o sursa de venit. Muzeul doctorului Gunther von Hagen a cauzat multe controverse, dar a fost si acclamat. Ceea ce se poate vedea aici sunt metode de disectie prezentate interactiv pe cadavre reale “implicate” in tot soiul de activitati.

Desi nimeni nu neaga contributia Plastinariumului la pregatirea studentilor de la medicina, chiar este nevoie sa fie expuse pe biciclete sau la o masa de poker? Si de ce ar vrea cineva care nu este doctor, sau student la medicina, sa vada asa ceva? Adevarul este ca de la deschiderea din 2006 aici au venit peste 100 de mii de vizitatori.

Dharavi Slum, Mumbai – India
Un motiv pentru un tur al celei mai mari mahalale din Asia este destul de greu de gasit, dar un lucru este clar: te trezeste la realitate. Mirosul, conditiile grele de imaginat si saracia care depaseste orice imaginatie reprezinta realitatea descurajanta a peste 1 milion de oameni.

Popularizata prin intermediul filmului de Oscar, Slumdog Millionaire, Dharavi Slum atrage numerosi vizitatori ce vor sa vada cu ochii lor saracia crunta. Pe de alta parte, veniturile generate de turisti se pare ca merg direct la comunitate, ceea ce este foarte onorabil. Dar este ceva mai mult decat ciudat in a dori sa vezi cum sufera alti oameni, nu-i asa?

Coreea de Nord
In ceea ce priveste peisajul, Coreea de Nord ar putea fi una dintre principalele atractii turistice din lume. Peisaje montane dramatice, lagune neatinse, cascade si temple Budiste uluitoare, toate acestea sunt mai mult decat suficiente ca sa tenteze un vizitator.

Dar exista dilema morala legata de a plati bani unei tari care este cunoscuta pentru programul nuclear si practici inumane. Chiar daca decideti sa o vizitati veti fi acompaniati tot timpul de un ghid numit de guvern. Deci, nu veti avea parte decat de povestiri istorice fabricate si discursuri patriotice si nicidecum o experienta reala. Daca e asa la ce sa va mai obositi?

Tunelele Cu Chi – Vietnam
Un sistem de tunele, lung de 75 de km, capcane cu bomba, scorpioni, paianjeni veninosi, umiditate insuportabila si lipsa de spatiu: asa sperau luptatorii Vietcong sa ii sperie pe soldatii americani. Acesta fortareata subterana a fost ascunsa sub junglele Vietnamului de sud si a fost scena unor campanii sangeroase in timpul razboiului.

Astazi este un exemplu de prima mana de cum se poate ca razboiul sa devina atractie turistica. Coridoarele au fost largite pentru confortul turistului si a fost instalat un poligon. Vizitatorii platesc 1 dolar pe glont pentru a trage la tinta cu un AK-47, folosit in razboi, precum si pentru a manca o masa simpla precum soldatii de gherila. Nu trebuie sa cautati mult standurile de suveniruri.

Atractii turistice controversate

Devil’s Island – Guiana Franceza
Cunoscuta ca “Iadul Verde” si descrisa ca una dintre cele mai notorii colonii penale, Insula Diavolului este una dintre cele mai populare atractii turistice. Celule ruinate, cartierul central al inchisorii si un cimitir pentru copii: toate fac parte din agenda. Este oare aceasta insula unde multi prizonieri au murit de boli in conditii oribile, un loc atractiv de vizitat?

S-21, Muzeul Genocidului Tuol Sleng, Phnom Penh – Cambodgia
Acest muzeu este un memento dramatic al inchisorii securitatii, infiintata in 1975 de catre regimul comunist al Khmerilor rosii. Torturile la care au fost supuse persoanele de aici sunt atat de atroce incat te poti intreba daca nu e mai bine sa uiti decat sa tii minte. Cranii, paturi de tortura ruginite, catuse si nenumarate fotografii ale victimelor fac ca vizita la Dealul Stricninei (Tuol Sleng) sa fie o experienta cutremuratoare. Muzeul primeste vreo 500 de vizitatori zilnic.

Temnitele Londrei – Marea Britanie
Sa razi in fata mortii este una dar sa faci glume pe seama suferintei altora este cu totul altceva. Temnitele sunt cu siguranta una dintre principalele atractii turistice din Londra, create in principal pentru a relata partea macabra a istoriei medievale. Totusi, a evoluat intr-un soi de spectacol grafic in care tortura este expunsa intr-un mod lipsit de gust. Ai senzatia ca toate acele efecte speciale, tururile si umorul negru nu au nici un scop educational ci sunt doar divertisment, si asta este infricosator.

Cernobil – Ucraina
Astazi, la 24 de ani de la incidentul de la centrala nucleara, tot mai multi oameni decid sa vada cu ochii lor consecintele. Turul include Reactorul 4, o vizita la Prypiat, un oras fantoma plin de blocuri parasite, si masuratori ale radiatiei. Desi Zona Interzisa, cei 30 de km din jurul centralei, este considerata relativ sigura, tururile au starnit destule controverse din motive obiective.

Oamenii au fost tot timpul interesati de aspectele oribile, sangeroase si violente ale vietii. Exista chiar si un termen: thanatorism (thanathos inseamna in greceasca moarte) ce descrie tendita de a calatori spre aceste locuri asociate cu moartea si suferinta. Si desi nu este nimic rau in a vedea locul celor doua turnuri gemene distruse de atacul terorist din 9/11 (Ground Zero), a sta pentru fotografii in fata gardului este putin deplasat. Nu sunteti de aceeasi parere?

Comments