Harta este disponibila
numai pentru turism extern!

In ceea ce priveste mitologia, frumosul oras al Greciei, isi are numele dupa o infruntare a zeitei intelepciunii Atena cu zeul marilor Poseidon, amandoi dorind sa detina orasul. Pentru a se decide cui ii va reveni, fiecare trebuia sa aduca muritorilor de pe Acropole lucrul cel mai folositor pentru a castiga, asa ca cei doi zei s-au pus pe treaba, urmand ca regele insulei sa decida castigatorul ravnitului teritoriu. Poseidon a facut ca din pietrele de pe Acropole sa tasneasca un izvor cu apa sarata, insa Atena a adus maslinul care s-a dovedit a fi cu mult mai folositor, castigand astfel orasul si botezandu-l dupa numele sau.

Din punct de vedere istoric, Atena este locuita inca din Epoca Bronzului si a fost cunoscuta ca teritoriu infloritor in special in Grecia Antica cand pozitia si iesirea la mare i-au oferit avantaje comerciale de care orasele de pe uscat nu puteau avea parte. Dupa diverse perioade de declin si revenire, din perioada Imperiului Otoman si a Cruciadelor, orasul s-a stabilizat,  suferind diverse modificari si extinderi incepand cu anul 1834 cand tot ce era antic a inceput sa se contopeasca armonios cu cladiri neoclasice, moderne avand ca rezultat Atena de azi.

Bucurandu-se de sute de ani de istorie si foarte multe monumente antice, pentru turisti, Atena reprezinta mai mult decat o simpla destinatie la mare, fiind un oras fascinant pentru cei ce iubesc istoria sau mitologia greaca si doresc sa ajunga acolo unde au avut loc marile evenimente. Orasul nu este unul pretentios, astfel incat o vacanta aici este destul de accesibila, atat din punct de vedre al cazarii cat si al drumului, ce poate fi facut chiar si cu masina personala.

Locuri de vizitat in Atena

Daca va aflati intr-un scurt tur al Greciei si ajungeti si in Atena, insa nu pentru un sejur intreg, asigurati-va totusi ca veti petrece aici cateva zile bune astfel incat sa aveti timp sa descoperiti toate frumusetile, atat de laudate in carti si nu numai acelea, ci si  frumusetile naturale precum plajele sau parcurile, ce nu lipsesc din decor. Nu in ultimul rand, gustati cat mai multe dintre bucatele traditionale, delicioase.

Obiective turistice Atena

Obiective turistice Atena

Muzeul Bizantin. Detinand o arhitectura cu totul speciala in stil tuscan renascentist cu elemente romantice si clasice, muzeul adaposteste numeroase artefacte ce atesta dezvoltarea  artei din perioada crestinismului pana in anii post bizantini.

Muzeul Bizantin

Acropole. Este un templu dedicat zeitei protectoare Atena, deasemenea considerat si Piatra Sfanta a orasului. Marete festivaluri religioase, mituri, evenimente decisive ale istoriei sau culte stravechi toate au ca punct comun piscul de piatra si maretul templu Acropole, principal simbol al bogatiei si puterii Atenei.

Acropole

Portul Pireu. Recunoscandu-i importanta navala, Temistocles a ordonat construirea unui port in Atena, in anul 478 D.Hr. port ce avea sa devina cel mai important al Greciei, de aici plecand si in ziua de azi, atat yaht-urile, feryboat-urile cat si navele mari.

Port Pireu

Templul lui Zeus. Initial un templu inchinat tiranului Pisistratus, acesta s-a transformat in templu dedicat zeului zeilor dupa ce fiul lui Pisistratus a fost indepartat de pe tron si orasul a intrat sub conducerea macedonienilor. Contrar asteptarilor, distrugerea templului nu a avut legatura cu istoria ci mai degraba cu un mare cutremur din Evul Mediu ce, din pacate a afectat foarte tare mareata constructie.

Templul lui Zeus

 Muzeul National Arheologic. Datorita capacitatii sale si a sutelor de exponate prezente, este unul dintre cele mai aglomerate muzee din Atena insa merita sa va aventurati si sa il descoperiti deoarece ascunde o importanta parte din cultura si istoria Europei, din antichitate pana in prezent.

Muzeul National Arheologic

Teatrul lui Dionisos. Cunoscut ca fiind primul teatru din lume construit din piatra, acesta marcheaza nasterea tragediei grecesti, ca si gen teatral. Cu o capacitate de 17.000 de spectatori si o acustica perfecta, teatrul in care au fost jucate piese precum Aeschylus, Sofocles, Euripides si Aristofan se pastreaza si in ziua de azi intr-o stare destul de buna.

Teatrul lui Dionisos

Piata Syntagma. Altfel zis si Piata Constitutiei, aceasta este una dintre cele mai importante piete ale Atenei datorita cladirii Parlamentului si a celebrului balcon din care regele Otto a proclamat prima Constitutie a Greciei. Tot aici este si locul din care puteti admira ceremonia principala de schimbare a garzii ce are loc Duminica la ora 11.

Piata Syntagma

Teatrul Herod Atticus. Unul dintre cele 140 ce se gasesc in Atena, el este unul dintre cele ce inca se pastreaza intr-o stare atat de buna incat isi permite gazduirea diverselor reprezentatii teatrale, spectacole si concerte in limita a cateva restrictii legale, bineinteles pentru a nu deteriora patrimoniul arheologic.

Teatrul Herod Atticus

Cele mai bune hoteluri din Atena

Hotel Attalos de trei stele, se gaseste in imediata apropiere a centrului si are camere cu vedere la Acropola sau dealul Lycabettus precum si o splendida terasa pe acoperis unde va puteti relaxa dupa explorarea orasului.

Hotel Central de trei stele, este amenajat exact in inima zonei pitoresti Plakasi iar pentru a va oferi o priveliste din cele mai frumoase si reconfortante, pe acoperis terasa detine un bazin cu hidromasaj de care va puteti bucura oricand.

Hotel Melia Athens de patru stele, ofera din plin lux si eleganta, un restaurant cu specific grecesc pe acoperisul situat la etajul noua, precum si un centru wellness cu sauna, masaj si bai turcesti pentru rasfat.

Hotel Melia Athens

Hotel The Stanley de patru stele, se afla intr-o zona ceva mai retrasa de centru, linistita, are piscina, doua restaurante si trei baruri din care unul pe acoperis de unde se poate admira cetatea Acropole catre care aveti vedere si din anumite camere.

Hotel Radisson Blu Park de cinci stele, situat in cea mai sigura si accesibila zona a orasului, intr-un decor luxuriant, ofera facilitati  dintre cele mai laudate precum si o superba panorama asupra orasului si a parcului Pedion Areos, nelipsindu-i nici centrul wellness, fitness sau pisicna de pe acoperis.

Sfaturi utile pentru cumparaturi in Atena

Cel mai bun loc pentru a va face cumparaturile este strada Ermou sau Cartierul Plaka unde magazinele sunt unele langa altele, cu marfa diversificata, de la haine, accesorii si incaltaminte pana la suveniruri si dulciuri specifice.

Si zona Monastiraki are foarte multe de oferit, insa nu cedati tentatiilor brandurilor celebre expuse, pentru ca nu sunt decat imitatii. Daca va veti rezuma la cumparaturi fara nicio pretentie anume de marca, aveti mari sanse sa iesiti in castig si sa plecati cu lucruri de calitate.

Comments