In inima Tinutului Padurenilor, inconjurat de paduri dese si mangaiat de soarele bland, exista un loc unic in Romania care se remarca prin extravaganta cu care isi intampina putinii locuitori si turisti. Catunul Alun din judetul Hunedoara mai este cunoscut si sub denumirea de Satul de marmura si este situat in Muntii Poiana Rusca, intr-un peisaj pitoresc, care pare ca este desprins din povesti si basme.
Scurt istoric si localizare sat Alun
Satul Alun are o istorie de cateva sute de ani, insa primele randuri din ultimul capitolul al povestii sale au fost scrise la mijlocul anilor 1960, satul de marmura fiind printre putinele localitati din Tinutul Padurenilor care au fost colectivizate in timpul Regimului Comunist. De atunci, in fiecare an s-a mai scris o fila din finalul monografie satului Alun. In prezent, satul de marmura mai numara maxim 8 locuitori, dar cu toate acestea este un loc plin de farmec care merita sa fie explorat.
Despre satul Alun nu poti avea decat cuvinte de lauda, odata ce ai ajuns sa il descoperi. Catunul de marmura este usor izolat de lume si ca sa ajungi aici va trebui sa strabati drumul din municipiul Hunedoara spre comuna Ghelari, iar din centrul localitatii sa urmaresti indicatoarele care te trimit spre Pensiunea Panorama. La Panorama ai o priveliste de 360 de grade si va fi practic imposibil sa nu remarci creasta deluroasa, crestata de o dunga alba si stralucitoare. Este drumul pavat cu marmura care te va duce in vatra satului Alun.
Obiective de vizitat in satul Alun
Satul de marmura nu este o destinatie care sa iti ofere mai mult decat liniste, conexiune cu natura si peisaje spectaculoase. Are insa un farmec aparte, greu de explicat. Odinioara, satul Alun a fost un centru economic important din Tinutul Padurenilor. Pe dealurile sale roditoare se cresteau animale si se faceau recolte bogate, iar localnicii sai lucrau in cariera de marmura de la intrare in localitate sau in minele din Lelese si Ghelari.
Dupa colectivizare a inceput si depopularea satului. Tinerii au coborat la oras, si-au luat case in Hunedoara si au lasat in urma satul natal. Au ramas doar batranii, care, rand pe rand, s-au inaltat la ceruri. Acum, satul mai este locuit doar de 8 oameni, conform ultimelor statistici, dar si acestia revin in vatra localitati doar la sfarsit de saptamana.
Satul Alun este o localitate extravaganta si un loc unic in Romania. Ca sa ajungi in sat pasii te vor purta pe un drum pavat cu pietre de marmura. De aceeasi surpriza vei avea parte si cand ai ajuns la destinatie. Ulitele satului, trotuarele, grajdiurile, fantanile si fundatia caselor sunt toate construite din marmura. Practic, orice inseamna roca in aceasta localitate este marmura.
In mijlocul satului se inalta impunator o biserica uriasa, construita integral din marmura. Pe vremuri neincapatoare, acum in biserica nu se aduna mai mult de o mana de oameni ca sa se inchine la slujba de duminica. In satul Alun vei intelege sintagma lui Lucian Blaga: vesnicia s-a nascut la sat. Timpul a incremenit in loc, iar linistea te patrunde pana in adancul sufletului. In tacere si uitare, inconjurat de padurea deasa, satul Alun asteapta sa fie retrezit la viata.
Comments