Regiunea Provence s-a aflat de mult timp pe lista cu locuri de vizitat din Franta in care voiam neaparat sa ajung, mai exact in Aix-en-Provence. De fiecare data cand visam la o excursie in aceasta provincie franceza imi imaginam campuri uriase cu lavanda, o mare de mov cat vezi cu ochii. Totusi, experienta in Provence a fost diferita de ce mi-am imaginat. Intr-o vara am avut ocazia de a explora strazile pitoresti ale superbului Aix-en-Provence, unde am descoperit adevarata atmosfera frantuzeasca, complet diferita de orice alt loc pe care l-am vizitat pana acum.
Am vizitat Provence in drumul meu spre Marsilia, si cum in perioada in care am ajuns acolo lavanda nu mai era chiar atat de mov, am decis sa explorez in schimb minunatul oras Aix-en-Provence. Initial am crezut ca este vorba despre un alt oras turistic tipic, in care toate locurile frumoase au fost transformate in magazine de suveniruri cu magneti pentru turisti si afise colorate, dar m-am inselat!
Aix-en-Provence – O oaza de liniste in sudul Frantei
De indata ce am ajuns in Aix-en-Provence, am fost surprinsa sa descopar atmosfera calma de pe strazile din suburbii. Daca ajungi cu masina, vei observa ca la fiecare colt de strada sau sens giratoriu mai mare se afla cate o fantana arteziana. Aix-en-Provence este supranumit “orasul cu o mie de fantani“, datorita numarului foarte mare de astfel de instalatii, chiar daca nimeni nu a reusti sa confirme acest numar. Aix-en-Provence se afla la 33 de kilometri de Marsilia si 176 de kilometri de Nisa, in departamentul Bouches-du-Rhone. Istoria acestui oras minunate este foarte lunga si este legata mai ales de izvoarele termale descoperite aici de vechii romani in anul 123 i.Hr.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci de indata ce ajungi in Aix-en-Provence este o promenada pe Cours Mirabeau, principalul bulevard al orasului si sufletul acestuia. Aici vei descoperi adevarata atmosfera frantuzeasca. Degusta o cafea delicioasa la una dintre nenumaratele cafenele ce brodeaza Cours Mirabeau. Cea mai populara este Brasserie Les Deux Garcons, care in urma cu un secol era locul favorit al celor mai importante personalitati franceze precum Albert Camus, Paul Cezanne sau Emile Zola.
Cours Mirabeau este marginit de cate doua randuri de arbori inalti, care incadreaza soseaua si formeaza umbra binevenita in timpul zilelor fierbinti de vara. Din loc in loc vei observa cate o fantana arteziana, care mai de care mai frumoasa si inedita. Cea mai cunoscuta este Fontaine de la Rotonde, aflata in capatul vestic al popularului bulevard. Desi mai mica, Fontaine Moussue (Fantana cu Apa Calda), chiar in mijlocul bulevardului, este mult mai frumoasa, cel putin din punctul meu de vedere.
Centrul vechi al orasului Aix-en-Provence
Cours Mirabeau se afla la sudul centrului, de-a lungul vechiului zid al orasului, si imparte Aix-en-Provence in doua: la nord se afla orasul vechi, iar la sud partea mai noua. Bineinteles, cele mai frumoase locuri din Aix-en-Provence se afla in vechiul centru, un adevarat labirint de stradute intortocheate, marginite de case superbe si biserici cu decoratiuni delicate. Chiar daca este zona turistica a orasului, locuitorii din Aix nu sunt stingheriti de curiosii inarmati cu aparate foto, astfel ca poti experimenta adevarata atmosfera a orasului.
Asadar, am pornit la pas pe aleile inundate de razele soarelui si prin piatetele cochete in care descopeream negresit cate o fantana arteziana, cascand gura la fiecare colt de strada. Prima oprire importanta a fost in Place Richelme, o uriasa piateta umbrita de arbori giganti, in care se afla o piata de alimente. Nimic nu se compara cu experienta de a te plimba printre standuri incarcate cu bunatati, de la baghete fierbinti si diferite produse de patiserie, la mezeluri, specialitati din Provence, fructe si legume colorate al carui parfum il simteai de la distanta sau pesti si fructe de mare cu forme ciudate. Intreaga piata deborda de oameni, iar tipetele comerciantilor care te imbiau sa degusti din produsele lor se ridicau peste copertinele colorate, completand atmosfera frenetica din Place Richelme.
Dupa ce am admirat minute bune aceasta scena, mi-am continuat plimbarea spre Place de l’Hotel de Ville, complet diferita de Place Richelme. Desi aceasta piata, in care se afla si pitoreasca cladire a primariei numita Hotel de Ville, se afla la cativa pasi de Place Richelme si galagia ei fascinanta, aici lucrurile sunt mult mai calme. Locutorii orasului, imbracati la patru ace, se delecteaza cu o cafea sau un pahar de vin pe terasele cochete, in timp ce turistii admira cu gura cascata primaria orasului Aix-en-Provence.
Atractii turistice in Aix-en-Provence
Desi nu aveam prea mult asteptari de al acest oras, Aix-en-Provence a reusit sa ma surprinda cu sarmul sau vechi si atmosfera incantatoare. Indiferent de cat timp ai la dispozitie pentru a explora capitala regiunii Provence, cu siguranta iti vei dori sa te reintorci de nenumarate ori.
Catedrala din Aix-en-Province
Daca iti continui drumul spre nord, vei ajunge in fata Catedralei din Aix, cunoscuta sub numele de Cathedrale Saint Sauveur Aix-en-Provence. Acesta este cel mai important lacas de cult, fiind ridicat pe locul unui fost forum roman ce data din secolul I. Catedrala din Aix a fost inceputa in secolul al XII-lea si finalizata abia 400 de ani mai tarziu. Impunatoarea cladire realizata in stil gotic si romanic este usor de recunoscut printre celelalte cladiri din jurul sau, datorita fatadei sale bogat ornamentate si a turnului cu clopot inalt de 70 de metri.
Interiorul catedralei este la fel de impresionant, cu vitralii colorate, o multime de coloane si decoratii neo-gotice, iar in apropiere de Catedrala din Aix poti vizita si Muzeul de Tapiserii, gazduit in fostul Palat al Arhiepiscopului, unde poti admira o colectie fascinanta de tapiserii din secolele XVII si XVIII.
Quartier Mazarin
La sud de Cours Mirabeau se afla Quartier Mazarin, denumit dupa arhiepiscopul Michel Mazarin, care a dispus extinderea vechiului oras. Urmand un plan hippodamic, diferit de strazile intortocheate a centrului vechi, Quartier Mazarin se mandreste cu o multime de vile impunatoare din secolul al XVII-lea, majoritatea cunoscute sub numele de “hotel particulier”. Tot in Quartier Mazarin poti admira Biserica Saint-Jean-de-Malte din secolul al XIII-lea, precum si Muzeul Granet unde se afla o colectie minunata de picturi si sculpturi semnate de artisti europeni. Simbolul acestui cartier este Fontaine des Quatre Dauphins, Fantana celor Patru Delfini, in piata cu acelasi nume, ce dateaza din secolul al XVII-lea.
Cel mai faimos locuitor al orasului Aix-en-Provence este pictorul post impresionist Paul Cezanne care s-a nascut si a locuit aici. Artistul a importalizat frumusetea orasului sau natal intr-o sumedenie de picturi, iar studioul sau amenajat in casa tatalui sau din Aix poate fi vizitat. Acesta se afla in Bastide du Jas de Bouffan, la mai putin de jumatate de ora de mers pe jos de centrul vechi al orasului. Bastid este termenul specific regiuni Provence pentru o cladire de tip conac.
Comments